![](/media/lib/322/n-jelita-87dcc60f661bfab75058447eb4c152ae.jpg)
Dieta, zwłaszcza obfitująca w cholesterol, zmienia budowę jelita
21 września 2018, 09:47Składniki diety sprawiają, że różne narządy, np. jelito czy jajniki, przechodzą strukturalne zmiany. Mają one utrzymujący się wpływ na metabolizm, a nawet na podatność na nowotwory.
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
O korzystnych i niebezpiecznych dietach niskowęglowodanowych
20 sierpnia 2018, 12:46Spożywanie umiarkowanych ilości węglowodanów wydaje się najbardziej korzystne dla zdrowia, dowiadujemy się z najnowszego The Lancet. Badania, podczas których obserwowano ponad 15 400 Amerykanów biorących udział w Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) wykazały, że diety niskowęglowodanowa, gdy z węglowodanów pochodzi mniej niż 40% energii, oraz wysokowęglowodanowa (>70% energii) są powiązane ze zwiększoną śmiertelnością
![Pole truskawek](/media/lib/274/n-truskawki-uprawa2-13762174c6d62da08293f64953d81ce5.jpg)
Truskawki mogą pomóc w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
20 sierpnia 2018, 11:54Truskawki pomagają zmniejszyć stan zapalny jelita grubego.
![](/media/lib/316/n-homosapiens-10518193373e84431d7ef2bb75e38caf.jpg)
H. sapiens wygrał, bo jest niewyspecjalizowanym specjalistą?
1 sierpnia 2018, 09:00Szeroka analiza dostępnych danych archeologicznych i paleośrodowiskowych obejmujących środkowy i późny plejstocen (300 – 12 tysięcy lat temu), którą opublikowano w Nature Human Behaviour, wskazuje, że Homo sapiens, w przeciwieństwie do innych homininów, zajął unikatowe nisze ekologiczne i wykazał się wyjątkowymi zdolnościami adaptacyjnymi.
![Piersi ciężarnej kobiety © Tom Adriaenssen, CC](/media/lib/183/n-1184061754_317676-a4ee086c3ec9dcfd2a1d1e8233708843.jpeg)
Witamina D chroni przed rakiem piersi?
18 czerwca 2018, 11:28Naukowcy z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego sądzą, że wyższy poziom witaminy D jest powiązany z obniżonym ryzykiem raka piersi. Do takich wniosków doszli na podstawie badań epidemiologicznych, których wyniki ukazały się w online'owym wydaniu PLOS ONE.
![](/media/lib/311/n-witamina-c-25464d849980b19d16072b41b2c26bca.jpg)
Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.
![](/media/lib/311/n-dzieckoslodycz-03beab249daeb2e7e095941e6ea0befd.jpg)
Dzieci spożywają więcej cukru, niż zalecane maksimum dla dorosłych
11 czerwca 2018, 11:30Amerykańskie dzieci w bardzo młodym wieku zaczynają spożywać cukier dodawany do żywności. Najnowsze badania ujawniły, że wiele dzieci w wieku 12-36 miesięcy spożywa więcej cukru niż maksymalna dzienna dawka zalecana dla dorosłych.
![](/media/lib/91/n-1195815922_276885-8501febad0361960c26415b206579549.jpeg)
Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów
6 czerwca 2018, 10:39Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.
![](/media/lib/309/n-kropki-kwantowe-z-lisci-herbaty-niszcza-komorki-raka-pluc-a91040c0672aabb9e98eccd190930cec.jpg)
Kropki kwantowe z ekstraktu z liści herbaty niszczą komórki raka płuc
22 maja 2018, 07:32Nanocząstki pozyskane z liści herbaty hamują wzrost komórek raka płuc i niszczą nawet 80% z nich.
![](/media/lib/309/n-warzywa-3ca34bcfbab6371b913916d27b44a3f0.jpg)
Lepsza dieta może zapobiec zmniejszaniu objętości mózgu
21 maja 2018, 10:08Ludzie, których dieta jest bogatsza w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi.